Information om Borås Triathlon 2023

 

Helgen den 3-4 juni kommer att bjuda på en fest för uthållighetsidrottare där hela Almenäsområdet tas över av triathleter och swimrunners. Borås Triathlon Sprint och halv Ironmandistans (medeldistans) på lördagen och Borås Swimrun på söndagen, totalt fyra lopp! De som vill ha en riktig utmaning kör flera lopp under dessa dagar! Jonas Colting och hans team hälsar alla triathlonentusiaster välkomna till Borås i juni 2023!

Nedan har vi samlat all nödvändig information kring de olika triathlontävlingarna. Har du fortfarande frågor är du välkommen att kontakta oss!

Ett detaljerat tävlings-PM kommer att skickas ut till alla tävlande en vecka före start.

LÖRDAG 3 juni 2022 – Sprintdistans för motionärer och Halv Ironman distans!

750/1930 M SIMNING, 20/90 KM CYKEL OCH 5/21 KM LÖPNING!

Sprintbanan är utformad med er motionärer i åtanke och den genomförs på delvis annorlunda bansträckningar än vår halv-Ironmandistans. Fortfarande utmanande såklart om än något enklare. Simningen genomförs som ett publikvänligt varv runt udden vid Almenäs. Cyklingen körs på en trevarvsbana med några kortare backar och löpningen är i princip helt flack.
På sprintdistansen kan du endast delta i motionsklass.

Borås Triathlons halv-Ironmandistans genomförs på samma vackra och utmanande banor.

Liksom tidigare kommer vi inte ha några cut-offs på halv-Ironmandistansen. Se hålltider nedan.

Preliminära hålltider

Registrering för halv Ironmandistans kommer att öppna fredag kväll. Vi rekommenderar att så många som möjligt tar chansen att registrera sig redan under fredagen för att under lördagsmorgonen endast behöva checka in er cykel i växlingsområdet.

Incheckning av cykel sker endast från kl. 07.30 på tävlingsdagen.

Har ni inte möjlighet att registrera er under fredagen kommer dock det också vara möjligt under tävlingsdagen från kl. 07.00.

Alla tävlande har tillgång till växlingsområdet under öppettiderna för respektive distans, se nedan.

Halv Ironmandistans

Pre-Race information och briefing kommer att finnas tillgänglig digitalt på hemsidan under sista veckan innan race

Sekretariatet kommer att vara öppet under fredag kväll samt lördag morgon från kl.07.00.

Incheckning av cykel från 07.30 – 09.30lördag morgon tävlingsdagen.

Kort race briefing 09.45

Avprickning simstart 09.50

Start halv Ironmandistans 10.00

Målgång halv Ironmandistans från ca 14.00

Sprintdistans

Pre-Race information och briefing kommer att finnas tillgänglig digitalt på hemsidan under sista veckan innan race

Sekretariatet kommer att vara öppet under fredag kväll samt lördag morgon från kl.07.00.

Incheckning av cykel från 07.30 – 10.25lördag morgon tävlingsdagen.

Kort race briefing 10.45

Avprickning simstart 10.50

Start sprintdistans 11.00

Målgång sprintdistans från ca 12.00

 

Priser

Varupriser till topp-3 i tävlingsklass SENIOR dam och herr på Halv Ironmandistansen – Medeldistans.

Inga prestationspriser delas ut i motionsklass enligt gängse normer.

Prisutdelningar kommer ske löpande under eftermiddagen.

 

REGISTRERING, NUMMERLAPPSUTDELNING, EFTERANMÄLAN & LICENS

Sekretariatet, beläget i tävlingsområdet, öppnar enligt hålltiderna ovan. Efteranmälan på plats fram till en timme före respektive start.

I alla tävlingsklasser krävs det en tävlingslicens från Svenska Triathlonförbundet! Om man inte har en sådan kan man själv lösa en endagarslicens för 200 kronor vilket görs via Förbundet och MittLopp. Man kan med fördel lösa en helårslicens för 350 kronor via Svenska Triathlonförbundetss hemsida.

Tävlingslicensen är väldigt viktig då den innefattar en försäkring för deltagaren och ingen får starta utan en sådan. OBS; i motionsklass tävlar man utan licens.

Efteranmälan är förenat med en avgift om 200 kr.

I startkuvertet ligger badmössa, tidtagningschip, nummerlapp och klisterlappar för cykeln och hjälm.

Vi kommer att erbjuda väskförvaring.

OBS! Fäst tidtagningschipet på vänster fotled med medföljande kardborrband enligt de instruktioner som finns i sekretariatet. Fråga någon om ni är osäkra. Borttappat chip ersätts med 500kr!

 

Växlingsområdet

Varje tävlande har en designerad plats med sitt startnummer.

Cykeln lutas mot stödet. På och vid cykeln ska skor, hjälm, nummerlappshållare med nummerlapp och glasögon lämnas. Löparskor och annat läggs i låda. Våtdräkt hängs på stödstolpen efter avslutad simning.

Inga väskor får läggas vid växlingsplatsen!

Varje cykel skall märkas med i startkitet medföljande klisterlapp med startnummer. Incheckningen skall ske inom den tidsram som anges enligt hålltiderna ovan.

I växlingsområdet får endast tävlande och funktionärer vistas.

Du måste ha din nummerlapp för att få tillträde till området. För att checka ut din cykel efter avslutat event matchar vi nummerlapp med cykelmärkning. Cykeln kan hämtas direkt efter målgång men visa hänsyn till de som fortfarande tävlar när du är inne i växlingsområdet.

Vid incheck kommer det att kontrolleras att hjälm finns, att bromsar fungerar och att varje tävlande har två flaskor (eller liknande) med vätska på cykeln! Notera att två flaskor endast är obligatoriskt för halv- och hel Ironmandistans.

 

Regler – generellt

Svenska triathlonförbundets regelverk gäller och finns att läsa i sin helhet här.

Vi betonar särskilt det egna ansvaret som innebär att:

 • Känna till och följa tävlingsreglerna
 • Känna till tävlingsbanans sträckning
 • Det är ej tillåtet med assistans utifrån under tävlingen
 • Ta del av för arrangemanget gällande bestämmelser (PM)
 • Följa trafikbestämmelser och anvisningar från funktionärer och domare
 • Inte slänga skräp längs banan förutom vid anvisade platser
 • Alla i tävlingsklass måste ha giltig licens utfärdad av förbundet

 

Info – Simsträckan

På halv Ironmandistans är våtdräkt obligatoriskt när vattentempen är under 16 grader. Under alla omständigheter så rekommenderar vi starkt att använda våtdräkt!  Våtdräkt är mer bekvämt vid simning i kallt vatten och är dessutom betydligt tryggare.

Avprickning av alla tävlande sker innan start. Vi vill ha upp lika många som vi släpper i!

Alla måste bära den badmössa som vi tillhandahåller i startkuvertet! Vill man bära våtdräktshuva eller extra badmössa måste vår badmössa vara överst.

Vi rekommenderar starkt att man har sina övriga tävlingskläder (minus eventuella strumpor) på sig redan under våtdräkten! Att dra på sig kläder på en blöt kropp med 160 i puls är ingen hit.

Simningen genomförs för Halv Ironmandistansen på en varvbana i Öresjö. Två varv med 25 meters löpning på land mellan varven.
Vi har både båt, SUP och kajaker i vattnet. Stora bojar kommer markera banan i vattnet samt flaggor på stranden som markerar uppgång.

 

Info – cykelsträckan

Cykeln ska ha fungerande bromsar och i övrigt vara i trafiksäkert skick. Hjälm (CE-märkt) måste bäras från det att du lyfter cykeln från cykelstället till det att du har satt tillbaka den i cykelstället. Inne i växlingsområdet måste cykeln ledas, liksom hela vägen fram till skylt som anger ”CYKELSTART”!

Samma sak gäller när du cyklat klart, hoppa av cykeln vid skylt och funktionär och gå/spring med cykeln in till växlingsområdet.

Vi påminner om att det är den tävlandes ansvar att lösa punkteringar och andra mekaniska problem! Arrangören tillhandahåller ingen support kring det. Vi kommer att ha en kvastbil sist i fältet för att i viss mån transportera de som eventuellt har oturen att erfara större mekaniska problem.

 • Ingen hjälm = ingen start.
 • Absolut inga hörlurar eller liknande utrustning får användas.
 • Cykeln måste ha fungerande bromsanordning.
 • Trafikregler ska följas.
 • Vägarna är inte avstängda för trafik.
 • Nummerlappen ska bäras synlig baktill under cykelmomentet.
 • Cykling i bar överkropp är ej tillåtet.
 • Två flaskor, eller motsvarande, med vätska från start. Gäller Ironmandistanserna.
 • Absolut förbjudet att ligga på rulle under cyklingen (drafta).
 • Absolut förbjudet att skräpa ned längs banan! Tomma flaskor o förpackningar slängs i anslutning till vätskestation.

Cykelbanan går 45 kilometer ut och 45 kilometer hem, vändpunktsbana.

Vår cykelbana är mycket vacker, tämligen trafiktom men också relativt kuperad med cirka 1000 höjdmeter! Vi ber er att köra med förstånd och inom er förmåga, i synnerhet nedför backar. Vi har några skarpa kurvor och svängar och korsningar och det finns varningsskyltar och/eller funktionärer på plats där.

Om ni tränar på banan ber vi er att visa särskild hänsyn i Tosserydsbacken (den första långa backen ut ur Borås) när ni kör ned för den på vägen hem. Ta det riktigt lugnt förbi de husen som ligger nära vägen och som har varningsskyltar för barn! Vi vill kunna ha ett fortsatt gott samarbete med de boende i området och uppmanar därför till återhållsamhet under träningspass nedför där. Under själva tävlingen är det naturligtvis fri fart som gäller!

Vi har två vätskestationer, efter cirka 26 kilometer och 59 kilometer båda belägna i svag uppförsbacke så att farten vid langning är lägre. På cykelbanans vätskestationer finns sportdryck, vatten, gels och bars.

Man slänger sina tomma flaskor INNAN vätskestation och eventuellt skräp samt förpackning EFTER vätskestation, se skyltar på plats.

 

Sprint

Sprintbanans 20km är utformad med er motionärer i åtanke och den genomförs på delvis annorlunda bansträckningar än vår hel- och halv-Ironmandistans. Cyklingen körs på en trevarvsbana med några kortare backar

Det finns inga vätskestationer för sprinten utan varje deltagare förväntas ta med en egen cykelflaska på sin egen cykel.

 

Info – löpning

Under löpningen gäller det att följa banans anvisningar och inte ta någon genväg. Måste du lämna banan för ett besök i skogen eller liknande så ska du gå tillbaka till det ställe du lämnade banan. Vi har toaletter i växlings-/varvningsområdet. Du får inte ha någon på cykel som åker med dig under löpningen och egen langning får endast ske i anslutning till befintliga vätskestationer.

Löpningen genomförs på en sjukilometerbana, halv-Ironmandistansen springer tre varv. Varvningar registreras digitalt via tidtagningschip för att säkerställa rätt sprungen distans.

 • Släng eventuellt skräp vid depåerna där vi har sopkärl!
 • Nummerlappen ska bäras synlig framtill.
 • Löpning i bar överkropp ej tillåten.
 • Inga hörlurar eller liknande utrustning.

Vi har totalt tre vätskekontroller per varv. En i växlings-/varvningsområdet, en efter ca 2 kilometer och nästa vid 4 kilometer. På löpbanans vätskestationer finns sportdryck, cola, vatten, gels och bars.

 

Sprint

Sprintbanans 5km går till stora delar på samma tävlingsvarv som Ironmandistanserna men tar en vänstersväng i samband med vätskestation 2 km, för att åter ansluta till ”loopen” längre fram.

 

Vägbeskrivning och parkering

Tävlingscentrum ligger beläget vid Almenäs som är beläget strax utanför Borås centrum. Det finns parkeringsutrymme via den centrala parkeringen vid badplatsen och den är kostnadsfri. Skulle den vara full måste ni välja parkeringen vid Parker på Almenäsvägen 22, som vi även har tillgång. Den finns på gångavstånd från eventområdet och är även den kostnadsfri.

 

Omklädning, fika, publik, sjukvård

Almenäs erbjuder dessvärre inga omklädningsmöjligheter så det är friluftsombyte som gäller. Det finns dock ordentligt med toaletter, både genom flera toalettvagnar på tävlingsområdet samt genom permanenta toaletter på plats.

Vi rekommenderar ett uppfriskande bad som uppfräschning efter väl förrättat tävlingsvärv!

Vi kommer att vid behov ha sjukvård på plats vid målområdet och kontakt med dem kan fås via alla funktionärer och vätskestationer.

För anhöriga som vill förlusta sig under de timmar atleten kämpar backe upp och backe ned så rekommenderar vi ett besök i Knalleland, Borås Simarena, Leos Lekland eller Borås Djurpark som alla ligger inom några kilometer av Almenäs.

Borås Djurpark är stadens främsta turistmål och en av landets mest förnäma djurparker! Ta med hela familjen till Borås under triathlontävlingen så kan resten av familjen besöka djurparken medan pappa eller mamma tävlar. Eller så går man dit efter loppet eller varför inte dagen efter.

Borås Djurpark ligger väldigt nära Almenäs och tävlingsområdet så man kan hinna med att både vinka av sin familjemedlem som tävlar, besöka djurparken och sedan se målgången!

Almenäs är den bästa platsen att följa loppet på plats. Simningen varvar på land och under löpningen passerar de tävlande flera gånger under löpningen.

 

Personuppgifter

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.